top of page

בריאות מוח ונפש יומיומית

עודכן: 19 באוק׳ 2024




כנסו למדור של Ted המדבר על המוח שלנו (מעניין ביותר) https://www.eol.co.il/articles/1314/

ניהול מתח

רוצים עזרה בפיתוח הרגלים בריאים יותר לניהול מתח?

6 כללים יסודיים שישמרו על בריאותכם.




מדברי הרמב"ם: "דעות הרבה יש לכל אחד ואחד מבני אדם, וזו משונה מזו ורחוקה ממנו ביותר. יש אדם שהוא בעל חמה, כועס תמיד; ויש אדם שדעתו מיושבת עליו ואינו כועס כלל... יש אדם שהוא גבה לב ביותר, ויש שהוא שפל רוח עד מאוד; ויש שהוא בעל תאווה... ויש שהוא טהור גוף ביותר".


פיתוח הרגלים בריאים יותר לניהול מתח היא מטרה מצוינת! הנה כמה רעיונות להרגלים שתוכל לנסות לשלב בשגרת היומיום שלך כדי להתמודד טוב יותר עם מתח:


1. פעילות גופנית באופן קבוע: פעילות גופנית יכולה לסייע בהפחתת מתח על ידי שחרור אנדורפינים, שהם כימיקלים במוח הפועלים כמשככי כאבים טבעיים ומעלים את מצב הרוח.

פעילות גופנית, כמו הליכה בטבע או ריקוד, משחררת אנדורפינים שמפחיתים מתח ומשפרים מצב רוח. שלב פעילות מהנה בשגרה היומית שלך ותראה איך זה משפיע לטובה על הרוגע והחיוניות שלך.


2. שינה מספקת: שינה לקויה יכולה לתרום לתחושות של לחץ וחרדה, ולכן חשוב לנוח מספיק. שאפו ל-7-9 שעות שינה בלילה.


3. אכלו תזונה בריאה: תזונה מאוזנת העשירה בפירות, ירקות ודגנים מלאים יכולה לסייע בתמיכה בבריאות הגופנית והנפשית הכללית.


4. תרגל טכניקות הרפיה: טכניקות כמו נשימה עמוקה, מדיטציה או יוגה יכולות לעזור לך להירגע ולנהל מתח.


5. קח הפסקות ומצא זמן לתחביבים ופעילויות שאתה נהנה מהם: הפסקות מהעבודה או מאחריות אחרת יכולה לעזור לך להיטען מחדש ולהתמקד מחדש. עיסוק בפעילויות שאתה נהנה ממנו, כגון תחביבים או עיסוקים יצירתיים, יכול להיות גם דרך מצוינת להפחית מתח.


6. התחבר עם אחרים: תמיכה חברתית יכולה להיות דרך מצוינת להתמודד עם מתח. שקול לפנות לחברים ובני משפחה, להצטרף לקבוצת תמיכה או לדבר עם מטפל או יועץ.


זכור להיות סבלני עם עצמך בזמן שאתה עובד על פיתוח הרגלים אלה. זה יכול לקחת זמן לבסס שגרה חדשה, אבל עם מאמץ עקבי וטיפול עצמי, אתה יכול לנהל ביעילות את הלחץ שלך ולשפר את הרווחה הכללית שלך.


 

המירוץ לבלימת מחלות הזיקנה הנוראיות - 8 תובנות

איזו תעלומה מציבות לפנינו המחלות הנוירודגנרטיביות הללו? מדענים מנסים באחרונה לפענח את החידה ולהאט את קצב התדרדרותן האכזרית של מחלות אלו, שמערימות קשיים גדולים על החולים ומשפחותיהם. האם נוכל להתגבר על המשוכות שמציבה הביולוגיה ולהאריך את תוחלת החיים ואיכות החיים של החולים הללו?


1. האתגר המרתק של אימון המוח

האם אתם מוכנים להפוך למנצחים במרתון הקוגניטיבי? המוח שלנו דומה לשריר - ככל שנאמן אותו יותר, כך יחזור ויתחזק מחדש. אז מדוע שלא נקבל את האתגר ונפתח את תאי המוח שלנו באמצעות לימוד שפה חדשה, רכישת מיומנות נגינה, או התמודדות עם אתגרי למידה מרתקים אחרים?

התשובה היא פשוטה - זוהי השקעה נפלאה בבריאות הנפשית שלנו לטווח הארוך. מחקרים מראים שאנשים הממריצים את מוחם באמצעות לימוד, יצירתיות ופעילויות מאתגרות, חווים התחדשות של קשרים עצביים ויכולת קוגניטיבית משופרת. המפתחות הפשוטים הללו עשויים למנוע התדרדרות ולעכב את ההתקדמות של מחלות ניווניות כמו אלצהיימר.

אז מה אתם אומרים? נצא למסע לימודי מרתק שיחשוף אותנו לתחומים חדשים, יטפח חשיבה יצירתית ויחזק את יכולותינו הקוגניטיביות עבור שנים רבות הבאות?


2. התזונה שמצילה את תאי המוח


מזונות עשירים בנוגדי חמצון:

  • שמן זית - עשיר בנוגדי חמצון כמו הידרוקסיטירוסול

  • פירות יער - עשירים בנוגדי חמצון כמו אנטוציאנינים

  • אגוזי מלך, שקדים ואגוזים אחרים - מכילים וויטמין E ונוגדי חמצון נוספים

  • ירקות כמו עגבניות, גזר, ברוקולי - עשירים בקרוטנואידים, ויטמינים ונוגדי חמצון.

  • תזונה ים-תיכונית כוללת צריכה גבוהה של מזונות אלה, בנוסף לדגים, קטניות ודגנים מלאים. מחקרים מצאו קשר בין תזונה זו לרמות נמוכות יותר של דלקת וסיכון מופחת למחלות נוירודגנרטיביות.

נוגדי החמצון עשויים לסייע בהגנה על תאי המוח מפני נזקי חמצון, מצב הקשור לתהליך ההתקדמות של מחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון. כמו כן, הם יכולים למתן דלקת המזיקה לתאי המוח.

לסיכום: אכילה של פירות יער,אגוזים, שמן זית וירקות עשירי נוגדי חמצון במסגרת תזונה ים-תיכונית עשויה לתרום לבריאות המוח ולהפחית את הסיכון למחלות נוירודגנרטיביות.


3. הרגלים שהורסים את המוח - והדרך להימנע



עישון סיגריות ושתיית אלכוהול ביתר הם גורמי סיכון משמעותיים לנזק מוחי ובריאות לקויה. הימנעות מהרגלים מזיקים אלה, לצד תזונה עשירה בנוגדי חמצון, יכולה לשמור על תפקוד המוח לטווח ארוך למנוע הידרדרות שכלית.


4. הזרימו דם למוח - פעילות גופנית לבריאות המוח



פעילות גופנית סדירה היא מפתח לזרימת דם תקינה למוח ותפקודו התקין. במהלך פעילות במאמץ, הלב פועם בקצב מהיר יותר כדי להעביר יותר חמצן ומזון לרקמות, כולל המוח. זרימת דם משופרת למוח במהלך אימון גופני עשויה לשפר את תפקודו הקוגניטיבי ולהגן עליו מפני הזדקנות מוקדמת.

חשוב גם לשמור על משקל גוף בריא באמצעות פעילות גופנית ותזונה נכונה. עודף משקל מקשה על הלב להזרים דם כראוי ועלול לפגוע בזרימת הדם למוח. לעומת זאת, הפחתת משקל באופן בריא באמצעות תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה יכולה לשפר את זרימת הדם למוח ותפקודו.

לסיכום, שמירה על פעילות גופנית מותאמת ומשקל גוף בריא באמצעות תזונה נכונה חשובים מאוד לזרימת דם תקינה למוח, בריאותו ותפקודו לאורך זמן.



5. המוזיקה שמחזקת את המוח

האזנה לשירים אהובים יכולה לחזק את התאים העצביים במוח ולשפר יכולות קוגניטיביות. יצירת פלייליסט מהמוזיקה המועדפת תאפשר חוויה מרגיעה ומגבירת ריכוז, המסייעת לבריאות המוח.

אם יצרת פלייליסט ממוזיקה שאתה אוהב, הקדש זמן להאזין לה באופן סדיר - המוח שלך יהנה מהגירוי המחזק.


6. החיבור החברתי שמחדד את המוח


קשרים חברתיים ומפגשים עם אחרים הם חיוניים לתפקוד מוחי מיטבי. מחקרים מראים כי אינטראקציות חברתיות מגבירות את הפעילות במרכזי קוגניציה במוח, משפרות יכולות קשב וזיכרון, ואף מעכבות התדרדרות שכלית. מפגשים חברתיים מאתגרים את המוח ומחייבים אותו לעבד מידע מורכב בצורה דינמית, תרגיל משמעותי להאטת ההזדקנות המוחית. אל תתבודדו - שמרו על קשרים קרובים לטובת בריאות המוח.


7. היוגה והמדיטציה שמשכללות את המוח



יוגה ומדיטציה הן לא רק תרגילים גופניים ורוחניים, אלא גם דרך מצוינת לאמן ולשכלל את המוח. מחקרים מראים שיוגה ומדיטציה סדירות יכולות להגדיל את נפח האזורים האחראים על קשב, זיכרון וקוגניציה גבוהה יותר במוח. תרגילי נשימה עמוקה ביוגה משפרים את זרימת החמצן למוח, בעוד המדיטציה מאמנת ריכוז ושליטה עצמית שחיוניים ליכולות קוגניטיביות.

יתרה מכך, היוגה והמדיטציה תורמות להפחתת לחץ, דיכאון וחרדה - מצבים העלולים לפגוע בתפקוד המוחי. אימוץ גישה זו יעניק למוח שלך יתרון בריא על-ידי שיפור היכולות השכליות, שליטה רגשית טובה יותר, וחיזוק כללי של הבריאות הנפשית.


8. השינה שמתחזקת את המוח



שינה איכותית וממושכת מספיק, היא חיונית לתפקוד מוחי תקין. במהלך שינה עמוקה, המוח מנקה עצמו מפסולת תאית ורעלנים שעלולים לגרום לנזק, ומחזק את הקשרים העצביים שנוצרו במהלך היום. חוסר שינה כרוני מקשה על המוח לתפקד כראוי ולעבד מידע חדש, ואף מעלה את הסיכון להתפתחות של מחלות נוירודגנרטיביות.

לכן, חשוב להימנע ממסכים כחולים לפני השינה כמו: מחשב, טלויזיה , טלפון סוללרי, להקפיד על לוח שינה קבוע ולקבל 7-9 שעות שינה בלילה. סביבת שינה רגועה, בטמפרטורה נוחה וללא הפרעות תאפשר למוח להתחדש ולהתחזק באופן מיטבי. זכרו - שינה איכותית היא תזונה למוח הבריא והחיוני לתפקוד מנטלי חד.


לסיכום:


עם שינה מספקת ללא הפרעות, יחד עם תזונה נכונה, פעילות גופנית וקשרים חברתיים, אתם מבטיחים למוח שלכם את מרבית הסיכויים להישאר בריא, חזק וערני לאורך שנים רבות. הרגלי השינה הנכונים הם בסיס חשוב לבריאות המוח.

 























Comments


"היו מזונותיך תרופותיך  ותרופותיך מזונותיך"

היפוקרטס.

לוגו חדש.png
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
  • Twitter
  • Facebook

כל הזכויות שמורות ללאה גלרט 2019 © / יעוץ ואיפיון איליה מיטין

bottom of page