השומנים האמיתיים - איך להפריד בין הבריאים לרעילים
- 29 בדצמ׳ 2018
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 21 בספט׳ 2024
"המזון הוא התרופה, בעיקר תרופה מונעת" (הרמב"ם).
שומנים הם אחד משלושת אבות המזון

השומנים, אבני הבניין החשובות של תזונה מאוזנת, תופסים את המקום השני בהיררכיה התזונתית.
בעולם השומנים, ניצבים בפנינו שני מחנות מובחנים: ה'גיבורים' וה'נבלים' של התזונה. כדי לנווט בביטחון במסע הבריאות שלנו, הבה נצלול לעומקם של שני הסוגים הללו ונחשוף את סודותיהם:
השומנים ה'טובים': בעלי הברית של גופנו
אלה הם השומנים שמחבקים את בריאותנו ומעניקים לנו אנרגיה וחיוניות.
השומנים ה'רעים': האורבים בצל
אלה הם השומנים שעלינו לצמצם בתפריט, כדי להגן על לבנו ועל בריאותנו הכללית.בואו נפרוס יחד את המפה התזונתית הזו ונלמד כיצד לבחור בחוכמה את השומנים שיזינו את גופנו בצורה המיטבית.
השומנים "הטובים":
שמנים מן הצומח: זית, אבוקדו, קוקוס, זרעי פשתן, אגוזים - סוגים שונים, שקדים, וגרעינים סוגים שונים, שומשום, טחינה, זרעי צ'יה.
שמנים מן החי: שמן דגים אומגה 3 , ביצים.
והרי מספר דוגמאות לשומנים טובים - ומדוע הם טובים.
1. שמן קוקוס - מכיל: אומגה 3, 6, ו-9 ששומרים על כלי הדם הלב והמוח ומאזנים את הכולסטרול, מפחיתים דלקות ותומכים במערכת החיסון.
2. שמן אבוקדו -עשיר בויטמינים B, E, ו-K. מגנזיום ואשלגן. גם כן מאזן את רמת הכולסטרול בדם ומשפר את בריאות הלב.
3. שמן זית - מכיל ויטמינים E,A, K, יש לו חומצות שומן שהגוף אינו מייצר, שמסייע בתהליך הגדילה, שומר על בריאות העור ומאזן את רמות השומנים בדם. צ"ל מיוצר בכבישה קרה עם רמת חומציות פחות מ-1%. שמן זה הוא הכי מומלץ.

4. זרעי פשתן - עשירים בחלבון, אומגה 3, ויטמין B1, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. מומלץ לאכול אותם טחון כי זה אינו מתעכל.
5. אגוזי ברזיל - עשירים במגנזיום וויטמין B1 ויותר מכל סלניום, שחשוב כנוגד חימצון חזק. אבל דווקא בגלל זה אסור לאכול יותר מדי, רצוי 2-4 ביום.
6. שקדים - מכילים: חלבון סיבים תזונתיים וויטמינים E ו-B , אשלגן, סידן, ברז ומגנזיום. כמו כן מאזנים את רמות השומן ומורידים כולסטרול רע.(כמובן לא לקלות אותם).
7. הביצים - מזינים במיוחד- חלבון ברמה איכותית הגבוהה ביותר, להם הקדשתי מאמר בנפרד, " ביצים - מוכרות לגמרי - מידע חיוני שיפתיע אותכם" במדור החלבונים.
אצלנו בבית משתדלים להכניס לבית "שומנים טובים".
השומנים - "הרעים"
לגבי השומנים "הרעים", עצם שמו - מלמד על טיבו. אפרט:
אלו הם שומנים רווים (מוצקים בטמפרטורות החדר) יש להם נטייה להצטבר בדפנות כלי הדם עם חומרים אחרים וכך גורמים להצרות של כלי הדם ולבסוף לחסימה. זה נקרא תהליך טרשתי שמהווה את אחד מגורמי התמותה בעולם.
לדוגמה: הצרות כלי דם למוח או ללב וההמשך ידוע...
1. השומנים מהחי כמו בקר עוף ומוצרי חלב.(רצוי לאכול עד 5%).
2. שומני טראנס - אלו הם שומנים שיצרו אותם בצורה מלאכותית והם בעיקר נמצאים במרגרינה ובמזונות מעובדים אחרים. (למעשה חלק גדול מאד מהעוגות והעוגיות והבורקסים למיניהם מכילים את השומנים "הרעים".)
3. שמנים שמטגנים בהם את המזון כמו למשל את הצ'יפס. חשוב ! שמן שתוגן בו מספר פעמים, מהווה סכנה בריאותית חמורה! כמו סרטן.
ובאם אנחנו דנים בבריאות טובה, אז...
השתדלו להמעיט ככל שניתן בשומנים מן החי ובמקום זאת לצרוך שומנים מן הצומח.
אבל...הכל במידה, כי לכל צורה של שמן יש 9 קלוריות בגרם שומן.
בניגוד לפחמימות וחלבונים שכל גרם מהם מכיל 4 קלוריות בלבד.
בחירת המזונות שאנו מכניסים לביתנו היא החלטה אישית ומשמעותית.
למרות שישנן דעות מגוונות בנושא, אני בוחרת להימנע מהמזונות הללו בביתי. זוהי החלטה מושכלת המבוססת על שיקולים אישיים ובריאותיים.

Comments