מדוע חייבים להימנע מהסוכר ?
- 29 בדצמ׳ 2018
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 4 במרץ
"כוח הוא היכולת לשבור חטיף שוקולד לארבעה חלקים עם הידיים בלבד ואז לאכול רק חלק אחד" (דורותי פארקר).


סוכרים ומתוקים
נמצאים בראש פירמידת המזון - פירושו של דבר, כדאי לצרוך מהם כמה שפחות. מבחינתי, עדיף להימנע מהם לחלוטין.
סירטון שיצרתי
קינוחים ומתוקים: כשאני אופה עוגה או עוגיות, אני תמיד משתמשת בקמח כוסמין מלא, או בשילוב של קמח לבן וקמח מלא. כמובן, עם מעט מאוד ממתיק, עדיף בריא. אמנם זה קצת יקר, אבל התוצאה טעימה מאוד. אפשר גם להשתמש בקמח שקדים וקמחים מיוחדים בעלי אינדקס גליקמי נמוך.
המלצות שלי לקינוחים:
למעט בצריכה ככל הניתן.
לשים לב שגם מזונות הנחשבים "בריאים" מכילים סוכר, לדוגמה: חטיפי בריאות, ירקות משומרים, רוטב עגבניות, דגני בוקר, חמאת בוטנים ועוד.
באפייה או קנייה של עוגות ועוגיות, להעדיף קמח מלא וממתיקים בריאים כמו סטיביה, דבש חרובים, דבש תמרים. חשוב לבחור מוצרים באיכות גבוהה ללא תוספת סוכר.
לאנשים שכבר חולים בסוכרת, רצוי להימנע גם מאלה.
סוכר שולחני מזוקק (סוכרוז) משמש להכנת ממתקים, עוגות, משקאות מתוקים ולהמתקת מזונות רבים. בגלל העיבוד שלו, הוא שונה מסוכר טבעי: אין בו ויטמינים, מינרלים או סיבים תזונתיים. הוא נכנס במהירות לזרם הדם וגורם לנזקים רבים.
חשוב לדעת: הטעם מתרגל. כמו עם סוכר ומלח, אפשר להפחית בהדרגה את המתיקות או המליחות. מניסיון, זה עובד - רק צריך להתמיד.
מעט ידע על הסוכר:
סוכר = פחמימה ריקה - פרוש הדבר: הפחמימה אינה מועילה במאומה לגוף, אלא ההפך, יש בה קלוריות מיותרות הגורמות להצטברות של שומנים רעים (טריגליצרידים).
הסוכר מצוי במזונות רבים גם כמרכיב סמוי במזון, הוא מופיע תחת שמות רבים כמו: סירופ תירס, דקסטרוז, מלטוז, גלוקוז, פרוקטוז.
נתון עצוב ומדאיג במיוחד הוא, שקצב חולי הסוכרת בעולם עולה, וניתן למנוע זאת ע"י אכילת מזונות בריאים.
ההמלצות שלי לקינוחים: ראשית, למעט בצריכה ככל שניתן, לציין שגם מזונות שנחשבים לבריאים מכילים סוכר, לדוגמא: חטיפי בריאות, ירקות משומרים, רוטב עגבניות, דגני בוקר, חמאת בוטנים וכו'.
אם אופים או קונים עוגות, או עוגיות אז תמיד מקמח מלא וממתיק בריא כמו סטיוייה, דבש חרובים, דבש תמרים, כמובן הכל באיכות גבוה ללא תוספת סוכר. לאלו שכבר חלו בסוכרת רצוי להימנע גם מזה.
סוכר שולחני מזוקק (סוכרוז) משמש להכנת ממתקים, עוגות, משקאות מתוקים ולהמתקת מזונות רבים. בגלל העיבוד שלו, הוא שונה מסוכר טבעי: אין בו ויטמינים, מינרלים או סיבים תזונתיים. הוא נכנס במהירות לזרם הדם וגורם לנזקים רבים.
חשוב לדעת: הטעם מתרגל. כמו עם סוכר ומלח, אפשר להפחית בהדרגה את המתיקות או המליחות. מניסיון, זה עובד - רק צריך להתמיד.
מדוע לצאת למלחמה על דבר שכל כך אהוב על כולנו, ומביא מצב רוח טוב?
12 תובנות מדוע להימנע מסוכר
1. פגיעה באיברים פנימיים: הסוכר גורם להצטברות שומן באיברים פנימיים, במיוחד בכבד, מה שעלול להוביל לאי ספיקת כבד.
2. סיכון מוגבר לסוכרת: צריכה מוגזמת של סוכר מעלה משמעותית את הסיכון לפתח סוכרת, מחלה בעלת השלכות חמורות.
3. השפעה שלילית על הלב וכלי הדם: הסוכר מעלה את רמת האינסולין, מה שפוגע בעורקים ומעלה את לחץ הדם. זה מגביר את הסיכון להתקפי לב ואירועים מוחיים.
4. עלייה ברמות השומנים בדם: הסוכר מעלה את רמות הכולסטרול הרע (LDL) והטריגליצרידים.
5. קשר לאלצהיימר: קיים קשר בין רמות אינסולין גבוהות והשמנת יתר לבין הסיכון לאלצהיימר או דמנציה מואצת.
6. התמכרות: הסוכר יכול ליצור תלות דומה להתמכרות לסמים.
7. פגיעה בוויסות התיאבון: הסוכר פוגע בהורמון לפטין, האחראי על ויסות תחושות הרעב והשובע, מה שעלול להוביל לאכילת יתר.
8. תנודות באנרגיה: צריכת סוכר גורמת לעלייה מהירה באנרגיה, אך לאחריה מגיעה נפילה חדה, מה שמוביל לעייפות.
9. השפעת הסוכר על מצב הרוח
צריכת סוכר יכולה להשפיע לרעה על רמות הדופמין במוח, מה שעלול להוביל לתחושות של עצבות ודיכאון. כאשר אנו צורכים כמויות גדולות של סוכר, המוח משחרר דופמין בצורה מוגברת, מה שגורם לתחושת הנאה רגעית. עם זאת, לאחר שההשפעה המיידית חולפת, רמות הדופמין יורדות בצורה חדה, מה שעלול לגרום לתחושות של ירידה במצב הרוח ואף לדיכאון.
10. נזק לעור: הסוכר יוצר חומרים הרסניים (גליקציה) הפוגעים בקולגן ואלסטין, חלבונים החיוניים לגמישות העור.
11. קלוריות ריקות: הסוכר מספק קלוריות ללא ערך תזונתי, מה שתורם להשמנת יתר.
12. כבד שומני: צריכה מוגזמת של סוכר היא גורם מרכזי להתפתחות כבד שומני, מצב שעלול להוביל לצורך בהשתלת כבד במקרים חמורים.

ילדים וחטיפים מתוקים
1. רצוי מאד להרגיל את הילדים מקטנות, שדברים מתוקים זה פירות. אם לא טעים להם אז...
2. כדאי להרגיל את הילדים לשתות שיק פירות עם חלב, או רק עם קרח. לא משנה איזה חלב, קוקוס, סויה, שקדים וכו' הנכדים שלי מאד אוהבים חלב פרה, למרות שיש רוב בציבור הטוענים כי חלב פרה מזיק, לדעתי זה לא טוב למי שאלרגי ללקטוז (סוכר החלב) של החלב. אני גם מסכימה שבגלל כל האנטיביוטיקות ששמענו עליהם שנמצאים בחלב פרה... (לאחרונה האזנתי לפרופסור ידוע בתה"ש שאמר שהחלב בסדר גמור). לסיכום: לא צריך להגזים בשום דבר.
3. כנסו לגוגל וראו עולם שלם של קינוחים בריאים.
4. לא להכניס הביתה מוצרים שאינם בריאים, עשויים מסוכר, קמח לבן ושומן, אפשר לקנות להם מדי פעם כשיוצאים, משהו חד פעמי, וכך לא רצים לארון או למקרר ולא מתפתים.
5. כדאי לדעת, השתייה המתוקה כולל שתיית דייט הוא הרעל הכי משמעותי שלנו, כי שתייה מן הסתם נצרכת יותר ממזון, ומבלי להרגיש כל כוס מכילה כ-5 או יותר כפיות סוכר, תוכלו לעשות את החשבון, השמנה מיותרת. לציין גם שזה גורם להפרעות קשב וריכוז לילד, וגם לנו.
6. אם לא אוהבים מים, כדאי להרגיל את עצמנו לשתות מים בתוספת לימון ונענה, ואם חייבים מתוק אז עם מעט סטיביה.
הרגלת ילדים לפירות כמקור מתיקות
הציגו מגוון פירות: חשפו את הילדים למבחר רחב של פירות עם טעמים וטקסטורות שונות.
יצירתיות בהגשה:
הכינו "פיצת פירות" על בסיס פרוסת אבטיח
צרו "פרצופים מצחיקים" מחתיכות פרי
הגישו פירות חתוכים עם מקלות קינמון לטבילה
שיתוף בהכנה: ערבו את הילדים בבחירת הפירות ובהכנתם.
קינוחים ביתיים מפירות:
ארטיקים ביתיים מפירות טריים מרוסקים
גלידת בננה: הקפיאו בננות בשלות וטחנו למרקם של גלידה
סלט פירות צבעוני: צרו יחד סלט פירות עשיר בצבעים ובטעמים.
דוגמה אישית: אכלו פירות בעצמכם כחטיף ושתפו את ההנאה עם הילדים.
סבלנות: זכרו שלעתים נדרשות מספר חשיפות עד שילדים מתרגלים לטעמים חדשים.
טיפים:
1. כשאתם משתוקקים למשהו מתוק וטעים, אפשר לטעום מעט, ולשחזר בראש, שהנגיסות הבאות הן באותו הטעם. (זה צריך להיות מוטמע בראש, עלי זה עובד).
2. קצת על ממתיקים מלאכותיים ועל השמנה:
א. במחקרים מסוגים שונים הוכח כי לממתיקים המלאכותיים יש נזק כמעט כמו סוכר וזאת מפני שהם משנים את אוכלוסיית החיידקים במעיים.
ב. במחקרים אחרים על בעלי חיים, הוכיחו שממתיקים מפעילים מנגנון הנאה במוח הקשורים בטעם המתוק, וזה גרם להם לאכול דווקא כמויות גדולות יותר של מזונות מתוקים כדי להשלים את החסר וכך הם שמנו.
ג. דבר נוסף בקשר לממתיקים המלאכותיים, בגדול מסתבר שאלו הם רעלים הגורמים תופעות קשות לגופנו.
אני מצרפת בזאת קישור לממתיקים מלאכותיים - ממליצה לקרוא.
מחקר מכון ויצמן
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000973011

Kommentare